teater mutation

 
 

KONVERGENS

 

Musik: Fabio Monni  Text: Annika Nyman

Urpremiär: 9 september 2017 på Inter Arts Center, Malmö

 

Du slutade titta på mig, för om du skulle titta så skulle du se på vilket sätt jag skilde mig från dig och du kunde inte stå ut med det. Du var rädd för att du skulle drabbas av den förbjudna känslan främlingskap. För att du inte skulle tycka om min skillnad. Du skulle se min skillnad och du skulle känna vämjelse inför den och det skulle vara skam.

 

I den välanvända och mångfalt varierade myten om Orfeus och Eurydike händer ungefär följande: Efter att Eurydike blivit biten av en orm hamnar hon hos Hades, dödsguden, i dödsriket med samma namn. Orfeus beger sig av efter henne och lyckas framförallt beveka Hades härskarinna, Persefone, och får tillstånd att hämta med sig sin älskade tillbaka till livet. Villkoret är till synes enkelt. Inte förrän de är uppe i ljuset får han vända sig om och se på Eurydike. Han misslyckas och hon kastas tillbaka ner i döden.

 

Konvergens är ett möte mellan en dramatiker och en kompositör i ett försök att bejaka likhet och skillnad i jakt på en (omöjlig) samstämmighet. Det är ett elektroakustiskt verk för en musiker, en sopran och två skådespelare. Det är ett försök att skapa platser för möte och krock. Mellan människor och mänskliga viljor, och mellan konstarter och dessas egna logiker. Frågor uppstår om ägande, känsla av äganderätt, rätt till den egna platsen, den förbjudna känslan begär efter tacksamhet från den man delar med sig till, avstånd och tid, skillnad, de egna perspektiven och gränsen för överbryggande av intressekonflikt. Genom att placera frågor som snuddar vid det politiska, inuti en kärleksrelation med dess längtan, svek och sorg, försöker verket röra vid de mänskliga mekanismer som är i spel inuti välkomna och ovälkomna möten. Komplexa ljudlandskap, vilka påverkar såväl det faktiska som det fiktiva rummet, verkar med och mot det som uppstår mellan aktörerna på scen. Snarare än neutralt, blir föreställningens rum aktivt, börjar reagera på stimuli och går i dialog med det som händer inuti det. Ljuden expanderar och imploderar utrymmet, såväl det faktiska som det imaginära.

 

 

Med: Rafael Pettersson, Liv Kaastrup Vesterskov, Agnes Wästfelt

Ljus: Anton Andersson

Grafisk design: Jan Pettersson

 

Spelas: 9 september 19.00, 10 september 19.00, 13 september 19.00

 

Längd: 45 minuter

Ordinarie: 100 :- / Student: 70 :-

 

Med stöd från Sveriges Författarfond, Kultur Skåne och Statens kulturråd.

 

SENAST UPPLADDAD BILD

 

SHARE

Add to Facebook  Twitter this!  Bookmark w delicious  Add to Stumbleupon