teater mutation
 
Styckmord (2011)

Styckmord grundar sig på den novosibiriska myten om Eva och Ada som offrade sitt barn för sin kärleks skull. Efter genomförd offerrit låste de in sig i sin röda stuga i skogen för att undkomma lagen. Runt den röda stugan slingrade sig dödsfloden Ob och på andra sidan dödsfloden väntade rättvisan. Men Eda och Ava ville inte låta sig bli dömda, ville ta lagen i egna händer, skapa sig sitt egna universum, sitta i sin röda stuga för all evighet.

Styckmord är en fantasi om skuld och kärlek, om att leka lekar och utföra alkemiska experiment i all oändlighet, om att få slippa världen utanför, om att få återupprätta det förgångna på egna villkor. Det är en deckarhistoria som går mot ökande förvirring snarare än mot ett klargörande. Det är en bestialisk mordhistoria där informationen om det som egentligen hände hela tiden trängs undan. Den förvrängda utredningen snärjer sig som en snara kring figurerna och tvingar dem in i en skräckromantisk labyrint. Frågan om vem som bär skulden tar formen av lekarna som skjuter upp det beslut som tvunget måste tas. Alla medel blir till slut godtagbara i försöken att förstå rummets och kroppens upplösande konstruktion.

Styckmord är en djupdykning i skräckfilmens land, i det ruttna köttet, i de plastiska uttrycken som dikterar den hygieniska drömmen tömd på begär och böjelser.

När mysteriet avtäcks svämmar världen över.

 

Mormor är duktig på att baka bullar. Mormor är den bästa på att baka bullar. Mormor är bäst.

 

Med stöd av Kulturrådet. Uppförd på Inkonst, Malmö.

 

Text och regi: Annika Nyman och Sara Tuss Efrik

Skådespelare: Agnes Forstenberg och Emelie Wallberg

Ljud: Pontus Silveby

Scenografi och kostym: Ebba Forstenberg

Ljus: Mira Svanberg

 

Lyssna på Annika Nyman om teater mutation och Styckmord här.

 

 

Tillbaka

 

  TRAILER TILL STYCKMORD. FOTO: SARA TUSS EFRIK. KLIPP OCH LJUD: PONTUS SILVEBY >>